Anne-Mari Virolainen: Startupit – tervetuloa Suomeen

Suomesta on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut yksi houkuttelevimmista maista kasvuyrityksen perustamiseen. Kirkkaimpana esimerkkinä tästä on loppusyksyn loskan keskelle syntynyt Slush, joka järjestetään tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Slushin merkitys suomalaiselle ja jopa globaalille kasvuyrityskentälle on valtava. Tapahtuma kokoaa vuosittain tuhansia yrityksiä ja riskisijoittajia samaan paikkaan, jolloin on helppo verkottua ja tehdä bisnestä.

Kasvuhaluiset yritykset ovat tulevaisuutemme kannalta elintärkeitä. Nopeasti kasvavat yritykset tuovat mukanaan investointeja, työpaikkoja ja verotuloja. Vuosittain syntyvistä 3500–5000 startup-yrityksestä noin seitsemän prosenttia työllistää kolmen vuoden päästä vähintään kymmenen henkilöä. Kasvuyritykset ovat myös kansainvälisiä – yli puolet voimakkaasti kasvuhaluisista yrityksistä hakee kasvunsa kansainvälisiltä markkinoilta.

Näiden nälkäisten yrittäjien liiketoimintaa haluamme määrätietoisesti edistää. Valitettavasti tuoreimman pk-yritysbarometrin mukaan voimakkaasti kasvuhaluisten yritysten määrä on kääntynyt lievään laskuun. Tämä on väärä suunta. Siksi hallitus on käynnistänyt tiiviin vuoropuhelun kasvuyrittäjien kanssa. Yhteistyössä on kyetty tunnistamaan kasvun esteitä.

Yksi ongelma on huippuosaajien hidas oleskelulupaprosessi. Kun startup-tiimi pohtii yrityksensä sijoittumispaikkaa, voi yhden jäsenen puolivuotinen luvan haku kääntää katseet muualle. Meillä ei ole varaa menettää huippuosaajia kansainvälisessä kilpailussa. Hallitus onkin päättänyt esittää uutta oleskelulupaa kasvuyrittäjille. Jatkossa ulkomaalainen, joka on perustamassa kasvuyrityksen Suomeen, voisi saada oleskeluluvan nopeutetulla prosessilla.

Viennistä riippuvaisena maana tarvitsemme enemmän kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtääviä yrityksiä. Kaikki keinot on otettava käyttöön. Uuden oleskelulupakäytännön viesti on selkeä: kasvuyrittäjät ja startup-yritykset – tervetuloa Suomeen!

Lisätietoja:

Kategoriat: Varsinais-Suomen Kokoomuksen blogi

Vastaa