Tiina Perho: Tuhannen taalan mahdollisuus

14.3.2017
Olin pari viikkoa sitten Varsinais-Suomen ELY:n kutsumassa tilaisuudessa, jossa kerrottiin ELY:n tehtäväkentästä ja maakunnan TE-palveluista.Saimme hyvän kertauksen siitä, mitä virkamiehet maakuntamme ja asukkaiden hyväksi tekevät. Kaikenlaista tehdään ja laajasti, vaikka joskus kuulee toisenlaistakin väitettävän.

Mielenkiintoinen osuus oli etenkin työllistämiseen liittynyt katsaus. Maakunnassamme on menossa monessa mediassa ja monella suulla hehkutettu positiivinen rakennemuutos. Onpa sen ympärille muodostettu työryhmäkin. Turku ja Uusikaupunki ovat kaiken keskiössä. Uudessakaupungissa autoteollisuus on lähtenyt ennennäkemättömään nousuun, satoja ja taas satoja ihmisiä etsitään töihin. Turussa telakan osalta puhutaan tuhansista työpaikoista.

Mielenkiintoisen tästä tekee ensinnäkin se, miten muu maakunta pystyy hyödyntämään tämän tilanteen ja ottamaan osansa positiivisesta nosteesta. Monissa kunnissa mietitään ihan syystäkin uusia alihankinnan mahdollisuuksia ja sitä, miten jo olemassa olevaa toimintaa voidaan kasvattaa. Heijastusvaikutuksia siis on odotettavissa ja niin pitääkin olla.

Toinen mielenkiintoinen seikka on se, miten uudet työpaikat ja työttömät työnhakijat kohtaavat. Kuulimme edellä mainitussa tilaisuudessa, että työntekijöitä haetaan koko Suomen alueelta, ei vain Varsinais-Suomesta. Huolestuttava uutinen oli se, että tästä huolimatta tekijöitä ei tahdo löytyä. Vuorotyö, asuntojen puute, väärä koulutus ja mitä kaikkia esteitä matkassa onkaan, pitäisi keinoja pystyä löytämään, jotta emme hukkaa tätä tuhannen taalan paikkaa.

Diplomi-insinöörikoulutuksesta Turussa on tässä yhteydessä puhuttu paljon ja hyvä, että sitä on saatu käynnistettyä. Myös ammatillisesta koulutuksesta ja ammattikorkeakoulusta valmistuvia tarvitaan. Laajemminkin voidaan miettiä, koulutetaanko meillä ihmisiä oikeisiin paikkoihin. Toivottavasti pystytään myös riittävän ketterästi puuttuman koulutuksen sisältöihin muuttuvassa maailmassa. Tänään suurimmat työllistäjät voivat olla huomenna jotain aivan muuta, kuten nyt on nähty. Käsi ylös, se joka muutama vuosi sitten uskoi tosissaan Turun telakan tai Uudenkaupungin autotehtaan nykyiseen vauhtiin.

Maakuntaa pitää nyt ajatella kokonaisuutena. On etsittävä vahvuudet, joilla esimerkiksi Loimaan seudulla noste hyödynnetään ja saadaan pysymään. Tämä vaatii myös kevään kuntavaalien jälkeen valittavilta valtuutetuilta ennakkoluulotonta ja eteenpäin katsovaa näkemystä. Varsinkin, kun maakuntauudistus jättää tilaa kuntien elinkeinorakenteen ja elinvoiman miettimiseen.

Tiina Perho

Kirjoittaja on V-S kokoomuksen piirihallituksen jäsen ja Loimaan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Kategoriat: Varsinais-Suomen Kokoomuksen blogi

Vastaa