Saara Seppälä: Päätöksentekijän paikkoja nyt auki

26.9.2016
Varsinais-Suomessa on alkanut lähestyvien kuntavaalien myötä päätöksentekijöiden jahti, kun pohditaan, keitä lähtee ehdolle kuntavaaleihin 2017. Itse toivoisin näkeväni nykyistä enemmän nuorten aikuisten mukaantuloa kuntapolitiikkaan.

Päätöksenteko on ennen kaikkea kuuntelemista, ja lopputuloksen kannalta on tärkeää kuunnella oikein. Päätöksentekijän tulee aina nähdä ongelman suhteellisuus ja kokonaisuus.

Hahmottamiskyvyn tärkeydestä esimerkkinä mainittakoon nettiadressit. Adressit ovat erinomainen demokratian ja kaupunkilaisten äänen kuulumisen edistämisen keino, joka kuitenkin edellyttää kuntapäättäjiltä vastuullisuutta asioihin perhetymisessä. Omassa kotikaupungissani Naantalissa olemme nähneet useita erinomaisia adresseja. Niiden vastapainoksi olen kuitenkin törmännyt aloitteisiin, joissa vaaditaan toimenpiteitä vailla tarvitaan kokonaiskuvaa asiasta. Saatetaan vaikkapa esittää sellaisten hankkeiden lakkauttamista, joita ei edes ole käynnissä. Väärän tiedon välittyminen adressin kautta on valitettavaa etenkin kaupunkilaisten kannalta. On aina hyvä ajatus hakea informaatiota esimerkiksi oletetusta vastustuksen kohteesta useammasta lähteestä, sillä populismissa on usein oleellista se, mitä jätetään kertomatta.

Olen ollut Naantalin kaupunginvaltuutettuna ja politiikassa mukana vuodesta 2012. Sen lisäksi, että olen oppinut kuuntelemaan oikein, olen huomannut, että viisaus ei tule yksin. Yksin vauhkoamalla ja valittamalla ei saa kukaan hyvää aikaiseksi. Politiikassa kuumakalle saa kyllä äänensä kuuluviin, mutta yhteistyön rakentaminen muiden päättäjien kanssa on sen jälkeen vaikeaa. Puolueen sisäisen ryhmän samanmielisyys ja yhteishenki keskeisissä linjauksissa on tärkeää, mutta sen lisäksi tehdään myös yhteistyötä muiden puolueiden kanssa. Oman kokemukseni mukaan Naantalissa tämä yhteistyö toimii pääasiassa hyvin. Politiikassa kuitenkin aivan liian moni keskittyy muiden päätöksentekijöiden arvosteluun sen sijaan, että toisivat esille kokonaiskuvan huomioon ottavia ratkaisuja. Perustellut, hyvät ideat ovatkin todellinen rikkaus.

Turun telakan tuorein risteilyalustilaus on mielestäni esimerkki yhteisestä onnistumisesta Turun kaupungille. Tämänkaltaisia uutisia kaipaamme lisääkin, ja päätöksentekijöiden tuleekin tukea yrittämisen mahdollisuuksia tehokkaasti.

Saara Seppälä
Kirjoittaja on Kokoomuksen Naantalin Kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Kategoriat: Varsinais-Suomen Kokoomuksen blogi

Vastaa