Kari Kantalainen: Maailma muuttuu – Kaarina toimii

Jutun otsikko tulee Kaarinan kaupungin strategiasta, missä peilataan päättäjien tahtotilaa kaupungin kehityksen tavoitteista ja tulevista painotuksista.

Lomatunnelmissa oli sopiva sauma ajatella elämän menoa ja vaikkapa pohdiskella, muuntuuko strategia teoriasta käytännön toimenpiteiksi, vai jäävätkö valtuuston päättämät hienot linjaukset vain arkistojen aarteiksi?

Jälkimmäinen vaihtoehto tuntuu valitettavan todennäköiseltä, sillä edessä ovat ensi kevään kuntavaalit, joiden todellinen merkitys ei vielä ole kunnolla auennut sen paremmin suurelle yleisölle, kuin päättäjillekään.

Erityistä pohdintaa nimittäin aiheuttavat pitkään vireillä ollut massiivinen ja vaikeaselkoinen sote-ratkaisu, hahmottumassa oleva maakuntahallinto, sekä niiden vaikutukset kuntaorganisaatioon, palveluihin ja talouteen.

Kunnissa joudutaankin kiireesti uudelleen miettimään strategisia linjauksia siitä, miten kuntien vastuulle jäävien tehtävien hoito järjestetään uudistuvassa kuntaorganisaatiossa, ja miten varmistetaan kuntatalouden kestävyys muuttuneessa tilanteessa. Näiltä osin ilmassa on enemmän kysymyksiä ja spekulaatioita, kuin tietoa ja vastauksia.

Kaarinassa tapahtuu paljon sekä ulkoisesti, että sisäisesti

Ulkoinen pöhinä Kaarinan keskustassa on tänä kesänä ollut ilo silmälle. Kuokka on isketty maahan mm. pitkään suunnitellun Kaarina-talon tontilla. Lisäksi uusi valtuusto pääsee aikanaan tekemään viisaita päätöksiään kirjasto- ja kulttuurikeskuksen tiloissa.

Muutoinkin keskustan ilmettä ollaan pöllyttämässä melkoisesti. Uusia asuinkerrostaloja nousee ympäri keskustaa, mikä tuo Kaarinaan kaivattua kaupunkimaista ilmettä. Parakkikoulut hoitavat koulun virkaa pian alkavan kaupungin historian mittavimman kouluremontin ajan. Teollisuusrakentaminen on vauhdissa ja liike-elämää vilkastuttavat mm. uusi S-market, K-kaupan ilmeen uudistus sekä Liedon lihakauppa Saaristotien varressa.

Myös kaupungin liikuntapaikoilla on riittänyt vilskettä. Jalkapallon ystävät ovat saaneet isännöidä Keskurilla TPS:n pelejä. Tennisväki puolestaan ammattilaisten tennisturnausta pohjoismaiden ehkäpä hienoimmassa tennispyhätössä Aktia Arenassa. Ja kun Hovirinnan rannasta on kehkeytynyt ison luokan festivaalipaikka, niin voihan tässä hieman vaikka henkseleitä paukutella.

Myös Kaarinan politiikassa pöllyää. Kuntapolitiikka on yhteisten asioiden hoitoa, missä ryhmät laidasta laitaan tekevät yhteistyötä yhteiseksi hyväksi. Oppositio on varsin vieras käsite kunnallispolitiikassa. Mutta nyt sekin on nähty, kun syntyi asetelma kokoomus (suurin ryhmä) vastaan Seitsikko (muut ryhmät).

Pyysin arvostamaltani pitkäaikaiselta Kaarinan vaikuttajalta, valtuuston varapuheenjohtaja Hannu Hurmeelta vapaamuotoista tilannekuvausta asiasta. Ja näin Huppe toteaa:

”Ihka uutena suomalaisena poliittisena ilmiönä saavat kaupunkilaiset sarjakuvanahjus B. Virtasen kotikaupungissa ihmetellä perinteisen Lumikki ja seitsemän pientä kääpiötä –sadun uusia käänteitä.

Kun kääpiöt oikeassa sadussa yhdistävät voimansa Lumikin hyväksi, on tämän tarinan tavoitteena Lumikin kampittaminen. Lumikki saa vain arvailla, mitä kääpiöt kokouksissaan puuhastelevat. Toki suunnitelmat ja päätökset aikanaan ovat luettavissa valppaan paikallislehdistön sivuilta.

Pulmallista tässä uudessa versiossa on vielä sekin, että Lumikilla itsellään on jonkin sortin identiteettikriisi. Pitäisi olla nuori, mutta kun on vanha. Pitäisi olla kokenut, mutta on enemmän innostunut. Pitäisi katsoa ympärilleen, mutta kun on saanut silmälaput silmilleen. Pitäisi katsoa peiliin, mutta sen ovat kääpiöt tainneet rikkoa. Helppokos siinä on kääpiöitten Lumikkia kyykyttää.

Nyt sitten pohditaan, miten saataisiin Lumikista se sadun ihailtu sankari, jonka kanssa kaikki kääpiöt mielellään yhdessä puuhaavat. Pieniä ryppyjä rakkaudessa näyttää siis mahtuvan tuttuihin satuihin. Mutta kyllä se oikea juoni taas jossain vaiheessa löytyy. Lumikki saa pysyä Lumikkina ja kääpiöt kääpiöinä, ja iloisesti yhdessä kuljetaan kohti kasvavan ja kehittyvän Kaarinan uutta aamua. Ain laulain työtäs tee…”

Kari Kantalainen
Kirjoittaja on kaarinalainen politiikan tarkkailija

Kategoriat: Varsinais-Suomen Kokoomuksen blogi

Vastaa