Suomi tarvitsee meriyhteyksien suojaamiseen osaamiskeskuksen

Nord Stream on tuskin viimeinen Itämerellä toteutuva hybridioperaatio

SUOMI TARVITSEE MERIYHTEYKSIEN SUOJAAMISEN OSAAMISKESKUKSEN

Nord Stream -kaasuputkien räjäytys on Hybridisodankäynnin malliesimerkki. Tiedetään, että suuri vahinko on aiheutettu tahallaan. Vahingon fyysiset vaikutukset tunnetaan – putkessa ei lähiaikoina enää kaasu virtaa. Sitä, kuka tempun teki ja mitä varten, ei tiedetä. Tilanne mahdollistaa yleiseen mielipiteeseen vaikuttamisen Venäjällä, USA:ssa ja Euroopassa.

Kolme neljästä Nord Stream kaasuputkiston linjasta katkesi räjähdyksissä 26. syyskuuta 2022. Välittömästi sen jälkeen jotkut saksalaiset lähteet syyttivät teosta ukrainalaisia tai Ukrainan tukijoita: Venäjä syytti nopeasti teosta ”Anglo-Sakseja”, mitä se nykymaailmassa ikinä tarkoittaakaan. Näiden selitysten perustelu on siinä, että Venäjä kärsi räjähdyksistä, eikä ainakaan itse voisi olla niiden takana. Sen sijaan nesteytettyä maakaasua myyvä USA ja putkikaasua tuova Norja hyötyisivät kaasun hinnan noususta.

Lännempänä todisteltiin sitä, että räjähdysten on täytynyt olla valtiollisen toimijan toteuttamia. Viime syksyn tilanteessa vielä pelättiin tosissaan Euroopan kylmenevän, jos kaasu loppuu talvella. Nord Stream -toimitusten estyminen yhdistettynä mahdolliseen Pohjanmeren putkien vahingoittumiseen näytti toimivalta syyltä Euroopan kriisiytymiseen ja Ukrainan tukemisen hiipumiseen. Pohjanmerellä onkin ollut vilkasta partiointia sen jälkeen. Tämä selityslinja johtaisi siihen, että Venäjän johto olisi itse käskenyt tuhota putket. Näin luotiin uhka kaasun loppumisesta ja samalla poistettiin vallanvaihtoa havittelevilta kilpailijoilta yksi neuvotteluvaltti – kukaan ei saa kaasuhanaa auki. Lisäksi saavutettiin mahdollisuus heikentää Ukrainaa tukevaa koalitiota. Jos ”Anglo-Saksit” saataisiin osoitettua syypäiksi, syntyisi keski-Eurooppaan varmasti NATO:n tavoitteita arvostelevaa oppositiohenkeä.

Helmi-maaliskuussa on pulpahtanut pintaan juuri Venäjän narratiivia tukevia uutisia. Pulitzer-palkittu journalisti Seymour Hersh on julkaissut fantastisen spekulaation, jossa juuri Norjan tukema USA:n erittäin salainen sukeltajaoperaatio oli räjähdysten taustalla. Kuluvan viikon tiistaina New York Times tarttui epämääräisin todistein aiheeseen syyttäen ukrainalaisia tai heidän tukijoitaan. Keskiviikkona kuulimme saksalaisten tiedustelulähteiden kertoneen alueella liikkuneesta veneestä, jossa oli ollut venäläisiä ja ukrainalaisia. Veneestä löytyi räjähdysainejäämiä. Siis ehkäpä ukrainalaiset katkaisivat Saksaan kaasua kuljettavan putken! Sekava soppa. Jos tiedusteluvirastoista lähtee liikkeelle disinformaatiota, asiaa puidaan vielä.

Tämän verran sentään tiedetään: tapahtuman jälkeen Ruotsin seismologinen instituutti ilmoitti havainneensa noin 100 kg voimaisia räjähdyksiä. Putkesta saadut kuvat osoittavatkin niiden lähellä tapahtuneen voimakkaita räjähdyksiä, jotka ovat katkoneet putket liitoskohdistaan ja sinkauttaneet osia kymmenien metrien päähän. Nämä tavanomaisen syvyyspommin kokoiset panokset voi laskea suoraan pinta-aluksesta tai sukellusveneestä, koska niiden ei tarvitse osua tarkasti kohteeseen.

Sukeltajien asettamat panokset olisivat muutaman kilon painoisia, ne kiinnitettäisiin putkeen ja aiheuttaisivat siihen reiän, ei kymmenien metrien katkoksia. Sukeltajajutut ovat siis todennäköisesti disinformaatiota.

Aika näyttää, mitä tästä seuraa. Aineksia on kasattu Saksan ja USA:n riitauttamiseen ja molempien maiden sisällä Ukrainan kannatuksen hiipumiseen.

Nord Stream -tapaus osoittaa Itämeren sameissa vesissä toteutettavien hybridioperaatioiden mahdollisuudet. Itämerestä ei tule NATO:n sisäjärveä edes Suomen ja Ruotsin siihen liityttyä, koska YK:n merioikeusyleissopimus sallii jatkossakin kaiken Venäjän kaupallisen ja sotilaallisen meriliikenteen jatkumisen. Niin kauan kuin vihanpito jatkuu, on mahdollisuus myös toteuttaa salaisia tai avoimia operaatioita alueella. Yksi tavoite voi olla Suomen köyhdyttäminen meriliikennettä häiritsemällä. On syytä opettaa muut NATO-maat tunnistaman Itämeren merenkulkuun liittyvät uhkat ja avustamaan alueen maita.

Jokainen NATO-maa saa halutessaan perustaa NATO-osaamiskeskuksen. Turkuun tulisikin perustaa Suomen merivoimien johtama Meriyhteyksien suojaamisen osaamiskeskus. Täällä toimii jo erinomainen merellisten toimijoiden yhteisö, johon kuuluvat Merivoimat, Rajavartiolaitos meripelstuskeskuksineen, VTS-keskus ja merenkulun koulutuskeskus Aboa Mare koko maailman kattavine koulutussimulaattoreineen. Tässä yhteisössä osataan tunnetusti järjestää erinomaisia harjoituksia!

Osaamiskeskuksella Suomi parantaisi liittokunnan valmiutta toimia Itämerellä, mutta asia saisi myös laajemman merkityksen. Meriyhteyksien suojaamisoperaatioihin (engl. Freedom of Navigation Operations) valmistaudutaan jo Etelä-Kiinan merellä ja kohta niitä kysytään myös arktisella alueella. Tällaiseen keskukseen tulisi varmasti paljon osallistujamaita, kun sovellusalueena olisi koko maapallo. Näin saataisiin Turkuun taas lisää merellistä osaamista.

Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus on pohjustanut tätä työtä pitkäjänteisesti. Viime viikolla julkaistiin 15 eri tilannetta kattava käsikirja, joka sisältää kansainvälisten huippuasiantuntijoiden merioikeudelliset analyysit. Opas kattaa kaikki oleelliset häiriöt Itämerellä, mutta osa sopii käytettäväksi myös Aasiassa ja arktisella alueella. Kohta on aika siirtää kapula NATO:n merisotavoimien asiantuntijoille. Ottakaa koppi!

eduskuntavaaliehdokas Jukka Savolainen

 

Kategoriat: Uutiset