Teija Tiusanen: Kiireinen kirurginen osasto ei ole oikea hoitopaikka muistisairaille vanhuksille

Julkaistu Turun Sanomissa 18.11.

 

Salon Seudun Sanomat uutisoi 14.11. Tyks Orton tekonivelleikkausjonon kasvaneen jyrkästi. Taustalla todetaan olevan pula sairaanhoitajista ja jatkohoitopaikoista.

Hoidamme Tyks Ortossa käytännössä jatkuvasti yhden vuodeosastollisen verran jatkohoitoa odottavia potilaita. Potilaita, joiden hyvä hoito kuuluu kuntien terveyskeskusten vuodeosastoille tai kuntoutusosastoille.

Tekonivelleikkauspotilas on vuodeosastohoidossa 1–3 vrk. Viikossa yhtä vuodeosastopaikkaa käyttää siis keskimäärin 2–3 tekonivelpotilasta. Jokainen jatkohoitoa odottava potilas kasvattaa leikkausjonoa. Pahimmillaan jatkohoitoa on esimerkiksi Turkuun potilas odottanut meillä 65 vuorokautta. Noiden 9 viikon aikana olisimme lyhentäneet tekoniveljonoa 18–27 potilaalla.

On myös totta, että pula sairaanhoitajista näkyy leikkausjonojen kasvussa, mutta juuri tästä syystä olisi erityisen tärkeää, että saamme mahdollisimman pikaisesti potilaat saamaan oikeaa hoitoa oikeaan paikkaan. Vain siten pystymme edes jotenkin vastaamaan leikkaustarpeeseen.

Kiireinen kirurginen vuodeosasto ei ole oikea hoitopaikka hauraille muistisairaille vanhuksille, eivätkä tilamme tue heidän kuntoutumistaan esimerkiksi takaisin tuettuun kotihoitoon. Tilanne on siis molemmille potilasryhmille täysin vääristynyt. Vanhukset eivät saa oikeaa hoitoa oikeassa paikassa ja toisaalta tästä syystä tekonivelleikkausjonot venyvät kohtuuttoman pitkiksi.

TEIJA TIUSANEN

osastonhoitaja, TtM

Tyks Orto, tekonivelvastuualue

aluevaltuutettu (kok)

Kategoriat: Uutiset