Sirén: Kaupunkien roolia vahvistettava

Kokoomus julkaisi tiistaina kaupunkipoliittisen ohjelmansa. Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén pitää tärkeänä, että kaupunkien rooli talouskasvun ja kestävä kehityksen toteuttajina tunnistetaan.

”Kokoomus esittää, että tulevaan hallitusohjelmaan otetaan kaupunkipolitiikka selkeänä kokonaisuutena, josta kokonaisvastuu kootaan yhdelle ministerille”, Sirén sanoo.

Kaupungit ratkaisevat ilmastonmuutoksen

Kokoomus näkee kaupungit avaintekijänä ilmastonmuutoksen torjumisessa.

”Esimerkiksi Turku on nyt jo näyttänyt suuntaa kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla. Tuore EIB:n rahoitussopimus on merkittävä osoitus siitä, miten toimenpiteitä voidaan edistää kohti hiilineutraaliutta”, Sirén toteaa.

Päästöjä kyettäisiin Kokoomuksen ohjelman mukaan karsimaan tiivistämällä kaupunkirakennetta ja panostamalla yhteistyössä valtion kanssa kestäviin joukkoliikenneratkaisuihin.

”Ohjelmassa linjataan, että kaupunkiseutujen välisiä junayhteyksiä nopeutetaan. Esimerkiksi tunnin junalle etsitään toteutuskeino. Isojen liikennehankkeiden rahoittamiseksi suhtaudumme positiivisesti erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin ja hankeyhtiömalleihin”, Sirén kertoo.

Kannustimia kasvuun

Kaupungit ovat talouskasvun moottoreita, jotka menestyessään luovat hyvinvointia koko Suomeen. Menestyvä keskuskaupunki on monien seutukuntien elinvoiman merkittävä vauhdittaja.

”Kaupunkien kasvun tukemiseksi Kokoomus esittää muun muassa uutta kasvurahamallia, jossa kaupunkeja tuettaisiin niiden asukasluvun kasvun ja valmistuneiden asuntojen mukaan. Työvoiman liikkuvuutta pyrittäisiin parantamaan kokeilulla, jossa valtio palauttaisi asunnon myynnin varainsiirtoveron, mikäli työtön muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle”, Sirén päättää.

Kokoomuksen kaupunkipoliittinen ohjelma julkistettiin 29.1.2019.

Kategoriat: Uutiset