Petteri Orpo: Suomenkin kantokyvyllä on rajansa

Maahanmuutto puhututtaa ja syystä. Meneillään on muuttoliike, joka on saamassa kansainvaelluksen mittasuhteet. Lähi-idän ja Afrikan väkivalta, levottomuus, toivottomuus ja köyhyys ovat ajaneet miljoonia ihmisiä kodeistaan. Sadat tuhannet heistä ovat henkensä kaupalla lähteneet kohti Eurooppaa. Osa lähtee turvan, osa paremman elämän toivossa.

Muuttoliikkeen ympärille on kehittynyt myös vastenmielisiä ilmiöitä, kuten ihmissalakuljetusta. Ihmishengistä piittaamatonta laittomuutta ei missään nimessä pidä hyväksyä, vaan taistella sitä vastaan määrätietoisin ottein.

Ei voi olla niin, että EU:n alueella liikkuu ihmisiä joista kukaan ei tiedä keitä he ovat ja mistä ovat tulleet. Kansainvaellukseen tarvitaan yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Euroopan pitää saada kaikki tulijat rekisteröityä ja ohjattua laillisille reiteille. Ulkorajojen valvonta on saatava toimimaan. Keskitetyt vastaanottopisteet eli niin sanotut ”hot spotit” helpottavat tilanteen pitämistä hallinnassa. Aiheetta turvapaikkaa hakeneet on ohjattava takaisin lähtömaahansa mahdollisimman nopeasti.

Toisaalta on varauduttava myös siihen, miten Suomi toimii jos yhteistä eurooppalaista ratkaisua ei saada aikaan. Hädänalaisia on autettava, mutta Suomenkin kantokyvyllä on rajansa. Hallitsematon muuttoliike ei ole kenenkään etu. Suomalaisten enemmistön täytyy voida hyväksyä käytettävät toimenpiteet. Sisäinen turvallisuus on yhteiskunnan peruskivi, jonka ei anneta murentua.

Hallitus on ryhtynyt toimiin tilanteen ratkaisemiseksi. Otimme käyttöön muun muassa tehostetun valvonnan Suomen ja Ruotsin raja-alueella. Tulli, poliisi, rajavartiolaitos ja muut viranomaiset työskentelevät tiiviisti turvallisuuden takaamiseksi. Myös puolustusvoimat on mukana antamassa virka-apua. Tornioon on avattu ensimmäinen järjestelykeskus, jonne kerätään maahantulijat ensivaiheen käsittelyä varten. Sosiaaliturvan oikea taso selvitetään.

Pidemmällä aikavälillä maahanmuutto on Suomelle mahdollisuus, joka on käytettävä hyödyksi. Olemme tilanteessa jossa työikäisen väestön määrä Suomessa laskee. Se, kuinka hyvin tulijoiden potentiaali hyödynnetään, riippuu siitä miten onnistumme kotouttamisessa. Siksi hallitus osoittaa lisäresursseja kotouttamistoimintaan sekä kielenopetukseen. Turvapaikan saaneiden tulee päästä mahdollisimman pian töihin ja yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi. Vaikka työttömyys on tällä hetkellä aivan liian korkealla, lähivuosikymmeninä tarvitsemme lisää kasipareja töihin. Tänne tulevan työpaikka ei ole pois muilta, vaan työ luo työtä. Työmarkkinoiden on oltava riittävän joustavat jotta työn vastaanottamisen ja työn teettäminen on kannattavaa.

Kukaan ei tilannut meille tätä tilannetta, mutta hoidamme sen parhaalla mahdollisella tavalla kaikilla tasoilla – EU:ssa, kansallisesti ja kunnissa. Pidämme pään kylmänä mutta sydämen lämpimänä. Toivon, että kokoomuslaiset kuntapäättäjät ympäri Varsinais-Suomen ovat mukana tekemässä vastuullisia päätöksiä. Ratkaistaan maahanmuuttoon liittyviä asioita määrätietoisesti, järkevästi ja ihmistä kunnioittaen. Kokoomus on nimittäin ratkaisijoiden puolue.

Kirjoittaja on sisäministeri ja kokoomuksen kansanedustaja Turusta. Teksti on julkaistu 3. lokakuuta ilmestyneessä Auransilta-lehdessä.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa