Turvapaikanhakijoille jaettavia ”ensiapukasseja” Pansion vastaanottokeskuksessa.

Pullisteleva Pansion vastaanottokeskus avasi silmiä

Piiritoimiston väki teki työpäivän Pansion vastaanottokeskuksessa Turussa.

Autoimme maanantaina 15. syyskuuta muun muassa ruuan lajittelussa ja vastaanottokeskukseen tuotujen vaatteiden ja tavaroiden järjestelyssä. Valmistimme turvapaikanhakijoille jaettavia kasseja (kuvassa), joihin lajiteltiin välttämättömimmät tarvikkeet kuten peitteet, kattila, pyyhe ja ruokailuvälineet. Myös logistiikassa keskus tarvitsi apua. Kiitos avustamme oli vilpitön ja lämmitti mieltä.

Päivä oli sekä prosessien että turvapaikanhakijoiden arjen kannalta hyvin opettavainen ja silmiä avaava, mutta myös pysäyttävä. Vastaanottokeskuksen henkilökunta työskentelee juuri nyt yli viisinkertaisesti aiempaa suuremman tulijamäärän kanssa aivan äärirajoilla ja melkoisen kaaoksen vallassa. Pansion normaalisti 225-paikkaisessa keskuksessa on tällä hetkellä patjoillaan majoittuneena yli 1000 henkeä ja sanomattakin on selvää, että myös asukkaat ovat äärirajoilla – vain hyvin eri tavalla.

Miltä sinusta tuntuisi jättää kotimaasi, ehkä perheesi ja mahdollisesti maan tasalle ammuttu kotisi ja lähteä toiselle puolelle Eurooppaa?

Arkinen elo keskuksessa ei vaikuttanut hääviltä. Esimerkiksi Pansiossa ei tällä hetkellä jää resursseja virikkeiden järjestämiseen tai asukkaiden osallistamiseen. Monella turvapaikahakijalla on myös esimerkiksi jatkuva nälkä. Osan silmistä paistoi toivo ja uteliaisuus, toisilla taas huoli ja epävarmuus. Kun olimme tekemässä lähtöä, pihaan saapui kävellen rättiväsynyt perhe, joka pyysi apua. Kenellä on sydäntä sanoa, että menkää takaisin sinne mistä tulitte?

Jos sinä haluat auttaa Suomeen tulevia pakolaisia, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen SPR:ään, jonka kautta toimintaa koordinoidaan. Eilisen kokemuksen perusteella voimme ainakin neuvoa, ettei vaate- tai tavaralahjoituksia kannata viedä suoraan keskukseen, sillä niiden käsittelyyn ja säilömiseen ei tällä hetkellä riitä resursseja. Myös meidän innokkaiden vapaaehtoisten neuvominen vei henkilökunnan aikaa. Pansion tilanne on toivottavasti helpottumassa, sillä Turussa lisätiloja hätämajoitukseen on jo saatu ja valmistellaan lisää. Myös muissa varsinaissuomalaiskunnissa perustetaan väliaikaisia keskuksia.

Turvapaikanhakuprosessissa on kiistämättä monia ongelmia, mutta niitä ei lakaista maton alle nettiraivolla tai rajoja sulkemalla. Asiallinen argumentointi ja tilanteen ratkaisujen pohtiminen sekä oikein kohdistettu apu ovat sen sijaan paikallaan. Kriisiavun ohella on pohdittava ja tehtävä pysyviä ratkaisuja. On selvää, että maahantulijat ja tänne aikanaan pysyvästi jäävät turvapaikan saaneet tulee saada mahdollisimman nopeasti osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Kiitos Pansion vastaanottokeskuksen väelle, että saimme olla avuksi.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa